Variatie: het afwisselen van de trainingen

Variatie: het afwisselen van de trainingen

  • 20 jan 0

Afwisseling is nodig om het interessant en leuk te houden. Dit is met name belangrijk voor personen die snel verveeld raken aan bepaalde vormen van sport. Een oplossing voor deze mensen is het afwisselen van de trainingen. Er zijn verschillende aerobe oefeningen die gedaan kunnen worden. Door deze geregeld af te wisselen zorg je ervoor dat je gehele lichaam getraind wordt. De zwakkere spiergroepen bij de ene oefening zijn misschien wel de sterke spiergroepen bij de andere oefening. De verschillende aerobe oefeningen leggen allen ook een andere druk op de spiergroep. Dezelfde spieren worden dan getraind maar op een andere manier. Dit zorgt ervoor dat er symmetrie ontstaat tussen de spiergroepen. Door de verschillende aerobe oefeningen uit te voeren kun je ook meer rust creëren voor de spiergroepen.

Variatie in oefeningen tijdens het afvallen

Variatie zorgt ervoor dat je er plezier in blijft houden. Dat is niet alleen met oefeningen voor het afvallen zo maar met bijna alles. Als je continu hetzelfde doet wordt het saai. Je raakt aan de oefening gewend waardoor je minder motivatie krijgt. Het is dan niet meer spannend. Het lichaam zelf raakt ook gewend aan bepaalde oefeningen. Dit is te merken aan de spierpijn die je hebt. In het begin moet het lichaam wennen aan de oefening waardoor je spierpijn krijgt. Dit wordt echter steeds minder naarmate je de oefening vaker doet.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Stilstand

Als je niet varieert dan is het mogelijk dat je niet verder komt. Het lichaam is dan zo gewend aan de oefeningen dat je niet vooruit gaat. Dit is wel vaker zichtbaar bij bepaalde personen in de sportschool. De personen sporten al jaren maar gaan bijna niet meer vooruit. Dit is meestal het gevolg van te weinig variatie. Variatie hoeft niet te betekenen dat je steeds andere oefeningen moet doen. Het is ook vaak het gewicht dat verhoogd moet worden of de afstand en duur. Bij krachttraining is het nodig om het gewicht te verhogen naarmate je sterker wordt. Bij hardlopen of fietsen kun je op een hoger tempo inzetten of een langere afstand.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel