Stretchen

Stretchen is een goede oefening om flexibel te blijven en goed te kunnen bewegen. Het wordt aangeraden om elke grote spiergroep twee keer per week te stretchen voor 60 seconden per oefening. Door de stretchen kunnen de hamstrings bijvoorbeeld op een latere leeftijd flexibeler zijn. Met elke stretch die je doet hoor je de stretch te voelen maar geen pijn. Het is niet nodig om de beweging verder uit te breiden als de spieren gestretcht worden.

Moet je een stretch vasthouden?

Het is niet nodig om een stretch lang vast te houden. Als je een spiergroep stretcht en deze positie voor 15 tot 30 seconden vasthoudt dan wordt dit een statische stretch genoemd. Dit is een prima manier om te stretchen zolang het geen pijn doet. Een korte stretch is volgens onderzoeken vaak echter even effectief. Dit wordt een dynamische stretch genoemd.

Stretchen voor de training?

Het is niet bewezen dat statisch stretchen voor de training de kans op blessures vermindert, spierpijn voorkomt of de prestaties verbetert. Het kan er echter wel voor zorgen dat de spieren vermoeid raken door de stretch waardoor het een negatief effect heeft op de prestaties. Over het algemeen wordt licht stretchen door middel van dynamische stretches aangeraden voor een training samen met lichte cardio.

Stretchen na de training?

Na de training is een prima moment om te stretchen. De flexibiliteit is dan groter en er is een groter voordeel van statische stretches. Het is echter niet nodig om stretchen aan een training te verbinden. Stretchen kan gedaan worden wanneer je dat wil. Als je geregeld stretcht dan heb je er later profijt van.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel