Stretchen voor en na het sporten

Stretchen voor en na het sporten

  • 10 sep 0

De flexibiliteit van je lichaam heeft te maken met de beweegbaarheid en bereikbaarheid van je gewrichten. Dit wordt voor een groot deel bepaald door de hoe strak de spieren, ligamenten en de pezen zijn. Flexibiliteit is belangrijk bij veel sporten en het is ook nodig voor het bewegen in het dagelijks leven. De flexibiliteit kan worden verbeterd door te stretchen. Het wordt al jaren gebruikt bij veel sporten om de spieren los te maken. Het is echter niet voor iedereen duidelijk wanneer je moet stretchen en hoe.

Door te stretchen voor een training wordt de flexibiliteit verbeterd waardoor bewegingen beter en effectiever kunnen worden uitgevoerd. Dit zorgt voor betere prestaties en voor een verlaging van de kans op een blessure. Het helpt ook tegen de spierpijn na een training. Stretchen na een training zorgt voor minder spierpijn en een beter herstel. Er zijn verschillende vormen van stretchen die bij verschillende sporten worden gebruikt. Het hangt van de sport af welke vorm van stretchen wordt gebruikt.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Vormen van stretchen

Statisch stretchen
Deze vorm van stretchen wordt gedaan door een positie voor 10 tot 60 seconden aan te houden om een spier te stretchen. Dit wordt voor een training gedaan maar ook na de training.

Actief stretchen
Bij actief stretchen wordt de tegenovergestelde spieren gebruikt om de andere spieren te stretchen. Een voorbeeld hiervan is het stretchen van de hamstrings door de quadriceps aan te spannen.

Dynamisch stretchen
Dit wordt meestal gedaan voor een training. Het zijn oefeningen die de spieren losmaken. Voorbeelden hiervan zijn het draaien van de heupen en het zwaaien met de armen.

PNF stretchen
Bij PNF stretchen wordt passief stretchen gecombineerd met het aanspannen en relaxen van de spieren. Er wordt een korte periode van contractie van de spier afgewisseld met een stretch van 10 tot 30 seconden. Een voorbeeld hiervan is dat je ligt met een partner die je hamstrings stretcht terwijl je de quadriceps aanspant voor een korte periode. Hierna wordt alleen de hamstring gestretcht.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel