Komen de kilo’s terug? Vermijd het jojo-effect

Komen de kilo’s terug? Vermijd het jojo-effect

  • 01 okt 0

Afvallen is moeilijk maar als je eenmaal op het ideale gewicht bent gekomen dan ben je er nog niet. Het gewicht behouden is de volgende stap. Er zijn veel obstakels die je moet overwinnen om niet meer aan te komen. Het gewicht behouden is echter even belangrijk voor de gezondheid als het kwijtraken van het gewicht. Het afvallen en daarna weer aankomen in gewicht wordt het jojo-effect genoemd. Er zijn veel onderzoeken geweest naar de oorzaken van het jojo-effect. Het jojo-effect kan leiden tot een grotere kans op een hoge bloeddruk en galstenen. Het is echter altijd goed om af te vallen als je te zwaar bent. Zorg er dan wel voor dat je niet alleen dieet volgt dat tijdelijk werkt maar ook het gewicht eraf houdt na het dieet. De volgende tips kunnen je helpen om het jojo-effect te voorkomen:

Blijf bewegen

Het lichaam heeft minder calorieën nodig bij een lager lichaamsgewicht. Dit betekent dat je minder kunt eten als je op hetzelfde gewicht wilt blijven. Door te bewegen verbruik je meer calorieën zodat je het eten kunt compenseren. Door krachttraining te doen neemt de spiermassa toe waardoor je lichaam weer meer calorieën gaat verbruiken.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Geregeld wegen

Het is niet nodig om iedere dag op de weegschaal te staan. Het gaat erom dat je het gewicht in de gaten houdt zodat je tijdig kunt inspringen als de wijzer de verkeerde kant op gaat. Door het gewicht bij te houden kun je zien wat voor invloed de leefgewoontes hebben op je gewicht. Het is verstandig om je gewicht eens per week of 2 weken te meten.

Teleurstelling

Iedereen heeft een wisselend gewicht. De ene maand weeg je meer dan de andere. Wees erop voorbereid dat je slechte maanden zult hebben waarbij je iets aankomt. Dit komt bijvoorbeeld voor in de zomervakantie waar je net wat te vaak een ijsje hebt gehad of tijdens de feestdagen. Deze kilo’s hoeven echter niet permanent op je lichaam te zitten. Als je doorhebt dat je bent aangekomen doe er meteen alles aan om het weer kwijt te raken.

Nieuwe motivatie

Tijdens het afvallen is de weegschaal een sterke motivator. Het gewicht dat steeds minder wordt zorgt voor meer motivatie. Het behouden van gewicht is anders aangezien de weegschaal dan op hetzelfde punt hoort te blijven. Zoek daarom naar andere motivators die je op de goede weg kunnen behouden. Dit kan bijvoorbeeld een kledingstuk zijn dat je moet passen of een hardloop wedstrijd die je jaarlijks wilt doen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Geef je reactie