Kloppen de calorieën op de fitnessmachines?

Kloppen de calorieën op de fitnessmachines?

  • 20 dec 0

Op een fitnessmachine is niet alleen de afstand te zien en de snelheid maar ook het aantal calorieën dat verbruikt zijn. Wat veel mensen zich afvragen is of deze gegevens kloppen. De realiteit is dat de kans groot is dat het aantal calorieën niet accuraat is. Elke fabrikant gebruikt een eigen berekening van het aantal calorieën dat verbruikt worden. Deze berekening houdt rekening met de duur van de oefening en hoeveel calorieën de oefening op de fitnessmachine gemiddeld verbruikt. De berekening is echter vaak niet gebaseerd op het fitnessniveau van de sporter of de lichamelijke eigenschappen. Hierdoor wordt er dezelfde gemiddelde formule gebruikt voor iedereen terwijl iedereen anders is.

Factoren waar geen rekening mee gehouden wordt

Het lichaamstype en de bouw van een persoon maken een groot verschil. Iemand die groot en zwaar is verbruikt immers veel meer calorieën dan een klein en slank persoon tijdens dezelfde oefening. De “grote” persoon heeft meer massa dat bewogen wordt tijdens het sporten. De snelheid waarmee een oefening wordt gedaan hangt ook af van de persoon. Het is hierdoor mogelijk dat een lang iemand kan wandelen bij een bepaalde snelheid hardlopen terwijl een klein persoon moet joggen. Het calorieverschil is groot aangezien bij joggen meer calorieën verbruikt worden.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Het fitnessniveau is van belang doordat beginners minder efficiënt zijn in het gebruik van het lichaam. Hierdoor verbruiken beginners meer calorieën dan iemand die al langer geregeld sport. Het maakt ook een verschil in hoe de fitness machine gebruikt wordt. Het aantal calorieën is moeilijker in te schatten als er intervallen gedaan worden met een hoge intensiteit. Zo zijn er nog meer factoren die het moeilijk maken om het calorieverbruik weer te geven. Iemand die de reling continu vasthoudt op de loopband verbruikt veel minder calorieën dan iemand die dit niet doet.

Indicatie

Alhoewel het calorieverbruik op een fitnessmachine niet exact wordt weergeven kan het dienen als een goede indicatie. Het is vooral handig als hetzelfde apparaat vaker gebruikt wordt. De formule kan dan niet helemaal perfect zijn maar het kan wel behulpzaam zijn om de vooruitgang te meten. Het aantal verbruikte calorieën per minuut kan bijvoorbeeld weergeven of je vooruit gegaan bent in de oefening. Als je iedere keer even lang sport op de fitnessmachine en het aantal verbruikte calorieën steeds hoger wordt dan kun je er vanuit gaan dat je prestaties verbeterd zijn.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel