Is spot reductie mogelijk? Afvallen op een specifieke plek

Is spot reductie mogelijk? Afvallen op een specifieke plek

  • 15 jul 0

Er zijn nog altijd mensen die proberen om het lichaamsvet op een enkele plek te verliezen. Vaak gaat het hierbij om de buik maar ook de bovenbenen worden vaak genoemd. Door vele herhalingen te doen voor een buikspieroefening denkt men dit resulteert in een afname van het vet op de buik. Het vet verliezen op enkele plek wordt spot reductie genoemd; iets wat helemaal niet mogelijk is (zonder liposuctie). Door de probleemgebieden extra veel te trainen met isolatieoefeningen is niet effectief. Jaren geleden is het bewijs al geleverd dat het niet mogelijk is om vet te verliezen op één plek maar nog steeds zie je veel advertenties en adviezen die je vertellen dat het wel mogelijk is. Enkele voorbeelden:

  • Crunches om buikvet te verminderen
  • Triceps pushdowns om het vet op de bovenarmen te verminderen
  • Side bends om de love handles weg te werken

Het probleem met deze oefeningen is dat ze weinig doen voor een afname van het vet. De oefeningen verbruiken weinig calorieën en zijn niet effectief om vet te verbranden. Het zijn oefeningen die gedaan worden in een krachttraining routine om de onderliggende spieren te trainen. Dit is weliswaar altijd goed om te doen maar het vet dat de spieren onzichtbaar maakt wordt er niet minder door.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Waarom werkt het niet?

Spot reductie werkt niet doordat het gebaseerd is op isolatieoefeningen. De oefeningen worden vaak ook gedaan voor de kleinere spiergroepen. Dit levert relatief gezien niet veel resultaat als het gaat om het calorieverbruik. Als je het vet op een bepaalde plek wilt verminderen dan is een calorietekort nodig zodat het lichaam de vetten aanspreekt voor energie. Het vet wordt dan over het gehele lichaam minder, niet alleen op de plek waar je het af wil hebben. Het kan zelfs zijn dat de plek pas als het laatst aan de beurt is en dat het vet eerst minder wordt op andere plekken. Dit is vaak het geval bij buikvet. Het vet verdwijnt pas het laatst op de buik bij veel mensen. Het heeft weinig nut om isolatieoefeningen te doen met herhalingen. Kies voor cardio training voor het verbranden van lichaamsvet en een aangepast dieet. Het verbruik van calorieën is bij cardio oefeningen veel hoger waardoor het meer effect heeft op het vetpercentage.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel