Hoeveel calorieën heb je nodig?

Hoeveel calorieën heb je nodig?

  • 17 sep 0

Hoeveel calorieën je nodig hebt is afhankelijk van wat meerdere factoren. Het metabolisme speelt hierbij een grote rol. Dit is het proces waarbij je lichaam voeding verteerd en afbreekt tot brandstof om energie van te maken. Het metabolisme verschilt per persoon. Hoeveel calorieën je nodig hebt is gelijk aan het aantal calorieën dat je per dag verbruikt.

Calorieën voor basisfuncties

Het lichaam heeft energie nodig voor veel verschillende functies. Er is energie nodig voor het rondpompen van bloed door je lichaam, de ademhaling, het produceren en herstellen van cellen maar ook voor het verteren van voedsel. Dit zijn basisfuncties die het lichaam uitvoert, ook in rust. De calorieën die het lichaam nodig heeft om deze functies uit te voeren staat bekend als de ruststofwisseling, of als de BMR (basal metabolic rate). Bij de meeste mensen is dit het grootste deel van de calorieën die dagelijks verbruikt worden. De energie die nodig is voor lichaamsbeweging en fysieke activiteiten komt hier bovenop. Dit is het lopen naar de auto maar ook het uitpakken van tassen tot het poetsen van je tanden. De ruststofwisseling verschilt per persoon. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de ruststofwisseling.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Grootte van het lichaam
Grotere lichamen hebben meer energie nodig om onderhouden te worden. De lengte en het gewicht hebben daardoor invloed op de ruststofwisseling.

Verhouding vetten/spieren
Een lichaam met meer spiermassa heeft meer calorieën nodig. Dit komt doordat spiermassa meer energie verbruikt dan vetmassa.

Leeftijd
De ruststofwisseling wordt langzamer als je ouder wordt. Dit komt voornamelijk doordat de spiermassa afneemt als je ouder wordt. Aan de andere kant neemt de vetmassa toe.

Geslacht
Mannen verbruiken meer calorieën dan vrouwen. Dit heeft met name te maken met het feit dat mannen meer spiermassa hebben.

Fysieke activiteit

Het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt is afhankelijk van de ruststofwisseling maar ook aan het aantal calorieën dat verbruikt wordt door de fysieke activiteit. Als je een actief leven hebt dan verbruik je meer calorieën dan wanneer je een inactief leven leidt. Om aan te komen in gewicht moet je meer eten dan wat je dagelijks verbruikt. Om af te vallen moet je minder eten dan wat je verbruikt.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel