Hoelang cardio doen?

Hoelang cardio doen?

  • 09 sep 0

Over het algemeen gezien is het belangrijker dat je sport dan de duur van de sessie. Elke vorm van lichaamsbeweging is goed voor het lichaam, ongeacht de lengte. Als je echter wilt afvallen dan is het nodig om een aantal calorieën te bereiken zodat het een verschil maakt. De duur van een cardiosessie wordt dan bepaald door je doelen. Als je veel wilt afvallen dan is het nodig om vaak en lange cardiosessies uit te voeren. Als je geen haast hebt dan kunnen het ook minder lange sessies zijn en minder vaak.

Minimale lengte cardiosessie

De duur van een cardiosessie als je wilt afvallen begint bij ongeveer 15 minuten. Hier wordt de warming-up niet bij meegerekend. Na ongeveer 10 tot 15 minuten is het lichaam compleet opgewarmd en gebruikt het lichaam de energievoorraden die opgeslagen zijn op het lichaam. Hoe langer de sessie, hoe meer het lichaam de voorraden op het lichaam moet aanspreken. Het wordt aangeraden om cardiosessie van minimaal 30 minuten te doen.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Warming-up

Als je gaat sporten is het belangrijk dat je een warming-up doet. Het verhoogt de lichaamstemperatuur en maakt de spieren warm. Doordat de lichaamstemperatuur omhoog gaat wordt ook het metabolisme verhoogd. Voor elke graad dat het lichaam warmer is wordt het metabolisme versneld met 13 procent. Dit betekent dat zelfs een warming-up bijdraagt aan afvallen. Een warm-up van 5 minuten is over het algemeen voldoende. Tijdens deze 5 minuten verhoog je stapsgewijs de intensiteit zodat de hartslag steeds iets sneller wordt. Het bloed wordt dan sneller door het lichaam gepompt en dus ook naar de spieren. Als je begint te zweten is de warming-up op een goed punt gekomen.

Intensiteit

Tijdens het afvallen wordt aangeraden om op een middelhoge intensiteit de cardio oefening te doen. Dit is op circa 60 tot 70 procent van de maximale hartslag. Op deze intensiteit kun je moeilijker ademen maar is het nog wel mogelijk om een rustig gesprek te voeren. Voor afvallen moet dit 3 tot 7 keer per week gedaan worden. Als het afvallen niet snel genoeg gaat of je de sessie te kort vindt dan kun je de cardiosessie uitbreiden van 15 minuten tot een uur.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel