Hoe belangrijk is het ontbijt voor afvallen?

Hoe belangrijk is het ontbijt voor afvallen?

  • 01 dec 0

Al vanaf jongs af aan wordt ons geleerd dat we het ontbijt nooit mogen overslaan omdat het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Is dat ook zo? Kun je het ontbijt niet net zo goed overslaan als je maar genoeg eet tijdens de volgende maaltijden?

Noodzaak van het ontbijt

Het ontbijt wordt voor iedereen aangeraden maar het is niet belangrijker dan de andere maaltijden van de dag. Elke maaltijd is belangrijk. Het ontbijt is belangrijk omdat het de periode van vasten breekt. Tijdens de slaap krijgt het lichaam immers geen voedingsstoffen toegediend. In het Engels heet het ontbijt “breakfast” oftewel het ontbijt “breaks the fast”. Als je wakker wordt dan heb je al een lange periode niet gegeten. Toch heeft het lichaam energie verbruikt tijdens de slaap. Deze energie heeft het lichaam uit de energievoorraden in het lichaam gehaald. Door te ontbijten worden deze voorraden weer aangevuld zodat je meer energie hebt voor de dag die komen gaat.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Het ontbijt nooit overslaan

Het is niet verstandig om het ontbijt over te slaan. Dit heeft niet alleen een effect op het metabolisme maar ook op de mentale prestaties. Als je het ontbijt overslaat omdat je wilt afvallen dan ben je verkeerd bezig. Het tegenovergestelde is vaak het geval. Iemand die niet ontbijt eet meer gedurende de dag dan iemand die wel een ontbijt neemt. Er wordt ook sneller gekozen voor ongezonde snacks in de ochtend als er niet ontbeten wordt. Door te ontbijten verbetert de concentratie en de alertheid. Er is ook meer energie voor fysieke activiteiten. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die ontbijten een gezonder eetpatroon hebben en minder moeite hebben met het behouden van het lichaamsgewicht.

Wat eten als ontbijt?

Niet iedereen heeft honger na het wakker worden. Het is dan moeilijk om een uitgebreid ontbijt naar binnen te werken. Andere mensen hebben geen tijd voor het ontbijt omdat ze altijd gehaast zijn en naar het werk moeten. Het ontbijt hoeft echter niet uitgebreid te zijn of veel tijd te kosten. Het gaat erom dat je wat eet binnen de eerste twee uren na het wakker worden. Koolhydraten zijn een goede optie voor het ontbijt zoals ontbijtgranen of volkorenbrood. Deze bevatten veel energie en vezels. Eiwitten worden ook aangeraden voor het ontbijt. Dit kan uit de melk komen bij de ontbijtgranen of een glas melk bij het brood. Andere opties zijn yoghurt, kaas, kwark en eieren.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel