Het effect van creatine op spiergroei

Het effect van creatine op spiergroei

  • 09 mrt 0

Creatine is bij de meeste sporters een bekend supplement. Het is zelfs mogelijk het beste supplement dat je kunt nemen voor verbeterde prestaties in de sportschool. Het is effectief voor spiergroei op de korte maar ook lange termijn. Anders dan wat veel mensen denken is creatine slechts een supplement en geen anabole steroïde. Onderzoeken hebben aangetoond dat creatine de spiermassa kan vergroten, de kracht maar ook de totale prestaties kan verbeteren. Met een jarenlange achtergrond in onderzoeken kan gezegd worden dat creatine geen gevaren voor de gezondheid oplevert.

Wat is creatine?

Creatine is een stofje dat natuurlijk in je lichaam voorkomt en zelfs door het lichaam zelf geproduceerd wordt. Het helpt de spieren om energie te verkrijgen tijdens krachttraining. Het grootste deel van de creatine in het lichaam wordt opgeslagen in de spieren, meer dan 95 procent. De andere 5 procent wordt opgeslagen in de hersenen, lever en nieren. Als je creatine als supplement neemt dan komt er meer creatine in het lichaam waardoor meer ATP aangemaakt wordt. Dit is een molecuul dat bijdraagt aan de prestaties tijdens sporten. Creatine als supplement is in diverse vormen verkrijgbaar maar creatine monohydraat is de beste versie met de meeste onderzoeksresultaten.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

De voordelen

Creatine biedt een groot aantal voordelen tijdens het sporten. Dit is gebleken uit tal van onderzoeken waarin het effect van creatine onderzocht is. In vergelijking met trainen zonder het supplement is bewezen dat trainen met creatine de groei van spiervezels twee tot drie keer vergroot. Het heeft voordelen voor allerlei soorten sporters; van jong tot oud. In een onderzoek van twee weken onder ouderen is aangetoond dat het de beenkracht en spiermassa significant verbetert. Het heeft ook nut voor sporters die niet in de sportschool rondhangen maar toch explosieve sporten doen. Voor sprinters en fietsers die explosieve kracht nodig hebben is creatine ook een geschikt supplement. In een groot onderzoek onder de populairste supplementen is creatine het supplement geweest met de beste resultaten voor spiergroei. De lijst met voordelen is lang zoals je kunt lezen en dan is nog niet eens de helft van de voordelen benoemd.

Heb je jij al ervaring met creatine? Laat het ons weten in de reacties.

 


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel