Hebben sporters meer eiwitten nodig?

Hebben sporters meer eiwitten nodig?

  • 09 sep 0

Uit vele onderzoeken is gebleken dat eiwitten een belangrijke rol spelen tijdens het sporten en bij het herstel. Sporters die een duursport doen met zware training hebben meer eiwitten nodig. De eiwitten worden gedeeltelijk gebruikt als energie tijdens de training en de rest wordt gebruikt voor het herstel. Sporters die aan krachttraining doen hebben ook meer eiwitten nodig. Door de groei van spiermassa heeft het lichaam meer eiwitten nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Moeten sporters meer eiwitrijke producten eten of eiwitsupplementen gebruiken?

Doordat sporters een hoger verbruik hebben dan niet-sporters moeten sporters meer eten. Dit geldt ook voor de hoeveelheid eiwitten dat men per dag binnen moet krijgen. Het lichaam kan meer opnemen waardoor het lichaam ook meer eiwitten kan opnemen uit voeding. De voeding kan uitgebreid worden met meer eiwitrijke producten. Als de sporter niet genoeg eiwitten uit het eetpatroon haalt dan is het verstandig om eiwitsupplementen te gebruiken zodat er voldoende eiwitten het lichaam binnenkomen.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Hoe werkt de samenwerking met andere macronutriënten?

Na een training vraagt het lichaam om voedingsstoffen. Dit zijn voornamelijk koolhydraten en eiwitten. Het herstel van een training is een complex proces. Het lichaam moet tijdens het herstel het vocht aanvullen dat verloren is gegaan maar ook de voorraden moeten weer worden bijgevuld. Hiernaast moet het lichaam de cellen herstellen. Tijdens de training worden de eiwitten gebruikt maar na de training heeft het lichaam ook eiwitten nodig. Na de training kunnen de spieren snel eiwitten opnemen. Om deze reden wordt na een training vaak een eiwitshake met snelle eiwitten genomen. De eiwitshake na een training wordt het beste genomen met koolhydraten. De koolhydraten stimuleren het insuline hormoon die de spieren de aminozuren laat opnemen. De koolhydraten kunnen dan ook de glycogeen voorraden aanvullen die leeg zijn na een training.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel