Hardlopen met blote voeten?

Hardlopen met blote voeten?

  • 31 dec 1

Het wordt steeds populairder om met blote voeten hard te lopen. De voorstanders van hardlopen op blote voeten geloven dat schoenen de natuurlijke manier van lopen in de weg zitten. Dit zorgt volgens hen voor pijn en blessures. Hardlopen zonder hardloopschoenen is echter niet voor iedereen geschikt.

Hardlopen met blote voeten vs met hardloopschoenen

Het grote verschil tussen blote voeten en hardloopschoenen is hoe je voet de grond raakt. Mensen die hardlopen met hardloopschoenen raken normaal gesproken de grond als eerste met de hiel. Er wordt een kracht gegenereerd bij het neerkomen van drie keer het lichaamsgewicht. Dit kan leiden tot blessures. Mensen die hardlopen met blote voeten raken de grond als eerste met de bal van de voet. Dit is de voorkant van de voet. Op deze manier komt er veel minder kracht bij kijken. De impact is kleiner.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Voorstanders van hardlopen met blote voeten zijn ervan overtuigd dat het lichaam zichzelf aanpast op het lopen op blote voeten. De spieren hebben het te licht gekregen door het gebruik van schoenen. Door de ondersteuning zijn de spieren minder ontwikkeld dan ze zouden kunnen zijn. Door hele lichte schoenen te dragen die het lopen op blote voeten imiteren kun je de impact op het onderlichaam verminderen. De knieën krijgen het lichter maar ook de heup en enkels hebben minder last van de landingen. Door de schoenen achterwege te laten wordt er meer gevraagd van de kuiten en voeten. Deze moeten zich aanpassen op de andere manier van lopen. Dit kost enige tijd voordat de spieren gewend raken aan het lopen op blote voeten.

Klaar om met blote voeten te lopen?

Als je problemen hebt gehad met je voeten dan is het verstandig om het eerst met de huisarts te overleggen. Het is niet voor iedereen geschikt. Het lichaam is niet gewend om te hardlopen op blote voeten. Het is daarom verstandig om rustig te beginnen. De beenspieren zijn nog niet toe aan lange trainingen op blote voeten. Begin met wandelen afgewisseld met stukjes hardlopen. Luister naar je lichaam zodat je blessures voorkomt.

Niet alleen de beenspieren moeten wennen. De huid van de voeten ook. De huid van de voeten wordt dikker als je gaat hardlopen op blote voeten. De omgeving is ook belangrijk. Als je gaat hardlopen op asfalt dan is het mogelijk dat je eens op iets stapt zoals glas. Het is mogelijk om schoenen te dragen die het lopen op blote voeten imiteert maar je voeten wel beschermd tegen glas en andere dingen op de weg.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel