Goede hardlooptechniek ontwikkelen

Goede hardlooptechniek ontwikkelen

  • 12 sep 0

Iedereen weet hoe je moet hardlopen. Het is een natuurlijke beweging die het lichaam maakt. Je doet het immers al je hele leven. Je zet de ene voet vooruit en de andere volgt. Hoe moeilijk kan het zijn? Het is echter niet zo makkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. De manier van hardlopen zoals jij dat voor ogen hebt is misschien wel helemaal niet goed. Het kan zijn dat je hardloopt met een verkeerde techniek.

Techniek

Het is voor iedereen die begint met hardlopen belangrijk om direct te beginnen met een goede techniek. Als je eenmaal begonnen bent met hardlopen met een slechte techniek dan is het moeilijk om dat later aan te passen. Een goede techniek gebruiken voorkomt spierpijn en het kan ook blessures voorkomen. Houdt tijdens het hardlopen een comfortabele houding aan. Het lichaam moet relaxt aanvoelen en de bewegingen soepel en stabiel. Begin met wandelen en verhoog dan de snelheid zodat je over 5 tot 10 meter een soort van aanloop hebt naar het joggen.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Ademhalen

Tijdens het hardlopen is de ademhaling versneld. Door steeds hetzelfde te ademen en ervoor te zorgen dat het vloeiend gaat kan het lichaam voldoende zuurstof naar de spieren sturen. Dit heeft een effect op het uithoudingsvermogen en de efficiëntie van de training. Er kunnen ook langere afstanden gelopen worden wanneer de spieren voldoende zuurstof krijgen. Het ademen moet natuurlijk zijn en niet haperen. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Houdt de tijd van het in- en uitademen stabiel zodat er een gecontroleerde ademhaling is. Iedereen ontwikkelt tijdens het hardlopen een eigen ademritme. Hoe meer je aan het hardlopen went hoe beter je de controle krijgt over je ademhaling.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel