Een veel gestelde vraag door sporters is wanneer cardio het beste gedaan kan worden; voor of na de krachttraining? Het verschilt per persoon wat de doelen zijn maar over het algemeen is cardio na de krachttraining het meest geschikt voor de meeste sporters (Wilson JM, Concurrent training; 2012).
Meer energie voor de krachttraining
Als er gesport wordt dan wordt glycogeen uit de spieren gebruikt voor energie. Dit is de voornaamste bron van energie tijdens het sporten. Tijdens de training neemt het glycogeen niveau in de spieren af waardoor er minder energie beschikbaar is. Als je begint met cardio dan zorgt dit ervoor dat het glycogeen in de spieren minder wordt en je minder energie hebt tijdens de krachttraining. Krachttraining na cardio maakt de training ook zwaarder. Het wordt vaak ervaren dat de gewichten zwaarder aanvoelen als de training begonnen wordt met cardio.
Betere verhouding van hormonen
Tijdens krachttraining neemt het testosteron niveau toe maar ook het niveau van het cortisol hormoon. Dit is het stress hormoon dat voor spierafbraak zorgt. Tijdens krachttraining nemen de niveaus van beide hormonen toe maar dat is niet zo erg aangezien het om de verhouding van testosteron en cortisol gaat (J Physiol Biochem, 2010). Als er wordt begonnen met cardio dan neemt het cortisol niveau toe terwijl testosteron minder toeneemt waardoor de ratio anders is. Dit heeft een nadelig effect op spiergroei.
Slechtere prestaties
Als de focus op spiergroei ligt dan is krachttraining het belangrijkste gedeelte. Tijdens cardio worden spieren gebruikt die ook gebruikt worden tijdens krachttraining. Deze spieren zijn hierdoor al vermoeid voordat er begonnen wordt met de gewichten. Dit vermindert de prestaties bij bepaalde oefeningen. Door bijvoorbeeld eerst te hardlopen worden bepaalde ondersteunende spieren gebruikt die vermoeid raken. Deze ondersteunende spieren zijn dan minder sterk tijdens de krachttraining. De slechtere prestaties kunnen ook veroorzaakt worden door minder energie.