Leeftijd

Het is belangrijk om een gezond gewicht te houden als je ouder wordt. Het risico op bepaalde ziekten en aandoeningen wordt groter als je zwaarder en ouder wordt. Afvallen wordt ook moeilijker op latere leeftijd. Het is dan moeilijker om af te vallen door het metabolisme trager wordt. Het is lastiger om dan nog slechte gewoonten te veranderen. Het zijn immers gewoonten die al vele jaren niet veranderd zijn. Afvallen wordt moeilijker op latere leeftijd door de volgende redenen:

Afnemen van de spiermassa

Als je ouder wordt dan neemt de spiermassa af. Het lichaam is dan niet meer zo goed in staat om de beschadigde spiervezels te herstellen. Dit heeft mede te maken door hormonale veranderingen. Dit heeft een gevolg voor het metabolisme. Dit wordt trager. Het lichaam verbruikt minder calorieën waardoor overtollige calorieën sneller naar vet worden omgezet. Hierdoor wordt afvallen nog moeilijker.

Moelijker bewegen

Als je ouder wordt dan is het lichaam niet meer zo sterk en flexibel. Het is zelfs mogelijk dat je door je lichaam niet meer mee kunt doen met bepaalde sporten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je moet stoppen met voetballen maar dat je nog wel mag wandelen. Het kan ook zijn dat je moet stoppen met krachttraining en bijna helemaal geen sport meer kan doen. Dit heeft een grote impact op je leven en je gewicht. Als je nog wel mag sporten met een lage intensiteit dan kun je het proberen om het vaker te doen of in langere sessies zodat je hetzelfde resultaat voor het lichaam bereikt.

Andere levensstijl

Als je ouder wordt dan verandert je leven. Je begint mogelijk minder actief en geniet meer van het thuis zijn. Als je niets doet in plaats van het werken dat je gewend bent dan verbruik je veel minder calorieën. Iemand die met pensioen gaat krijgt te maken met minder beweging. Door de vrije tijd is het ook mogelijk dat er vaker ongezond gegeten wordt omdat het als een vakantie wordt gezien.

Hormonale veranderingen

Niet alleen vrouwen krijgen te maken met veranderingen van de hormonen als men ouder wordt. Dit is ook bij mannen het geval. Het geen dan geen menopauze maar andropauze. Door de verandering van de hormonen gaat het lichaam er anders uitzien. Vet wordt ook makkelijker opgeslagen op het lichaam en meestal op andere plekken dan voorheen. Er zijn ook emotionele effecten door de hormonale veranderingen. Dit kan eetbuien en emotioneel eten in de hand werken.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel