Afvallen

De keuze om af te vallen is niet makkelijk. Je moet uit je comfort zone komen en aanpassingen maken aan de manier op hoe je leeft. Afvallen kost inzet, doorzettingsvermogen maar ook lef en moeite. Het resultaat is echter dit allemaal waard. Als je je hard inzet en niet opgeeft dan blijven de resultaten niet uit. De informatie die je kunt vinden over afvallen is bijna eindeloos. Je kunt erover lezen in tijdschriften, advies krijgen van de huisarts maar ook in boeken of op de televisie. Het internet is ook een eindeloze bron van informatie over afvallen. Door erover te lezen kun je tips vinden die je kunnen helpen bij het afvallen. Je kunt alles lezen over de verschillende diëten die beschikbaar zijn en hoe je kunt afvallen met sport.

Kies een dieet wat bij je past

Een dieet heeft alleen kans van slagen als het bij je past. Als je bijvoorbeeld graag brood en rijst eet dan is een koolhydraatarm dieet waarschijnlijk niet een goede keuze. Je moet dan het eten dat je juist lekker vindt laten staan. Dat maakt het afvallen veel moeilijker. Een dieetplan waarbij je niet veel hoeft af te wijken van je smaak en voorkeuren maakt het veel makkelijker.

Hoeveel calorieën mag ik eten?

Er zijn diëten waarbij je maar heel weinig mag eten. Dit zijn de crashdiëten en detox diëten. Bij deze diëten wordt het aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt extreem verlaagd. Het probleem met dit soort diëten is dat je te weinig calorieën binnenkrijgt om goed te kunnen functioneren. Je raakt snel uitgeput en fysiek merk je een grote achteruitgang. Het is zelfs mogelijk dat je lichaam zichzelf probeert te beschermen door in een overlevingsmodus te gaan werken. Je verliest vervolgens helemaal geen vetten omdat het lichaam dan juist de lichaamsvetten beschermd. De calorieën die je dan wel eet wordt dan tot het uiterste benut zodat er zo min mogelijk verlies is.

De meest effectieve manier om af te vallen is door 500 calorieën onder de caloriebehoefte te gaan zitten. Met een dagelijks tekort van 500 calorieën kun je een halve kilo vet per week verliezen. Een halve tot een hele kilo vet kwijtraken per week is een doel dat voor veel mensen goed werkt. Het is misschien niet zo snel als je het zou willen maar het is wel voor een lange tijd vol te houden. Het voorkomt ook dat je lichaam in de overlevingsmodus gaat. Voor iemand die veel sport is 500 calorieën onder onderhoud mogelijk te veel. Het lichaam heeft dan meer calorieën nodig om te kunnen herstellen.

Welke producten mag ik eten tijdens het afvallen?

Bij elk gezond dieet zijn er producten die altijd gegeten mogen worden. Dit zijn groenten en fruit. Tijdens het afvallen heeft het lichaam vitamines en mineralen nodig. Deze moeten voornamelijk uit groenten en fruit komen. Bij de meeste gezonde diëten komen ook volkorenproducten voor onder de producten maar ook eiwitten uit magere vleesproducten. Daarnaast wordt er meestal ook rekening gehouden met andere gezonde snacks zoals noten. Als je het dieet tot een succes wilt laten worden dan moeten de producten je min of meer bevallen. Als je iets niet lust omdat je het nog niet vaak hebt gegeten dan is het mogelijk dat je aan de smaak gewend raakt en het uiteindelijk lekker gaat vinden.

Wat mag ik drinken tijdens een dieet?

Tijdens een dieet wordt meestal aangeraden om veel water te drinken. Het lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht dat iedere dag vernieuwd moet worden. Het wordt aanbevolen om minimaal 8 glazen per dag te drinken. Dit hoeft niet alleen water te zijn maar het mag ook ander drinken zijn. Een goede manier om te bepalen of je genoeg drinkt is de kleur van de urine. Er wordt voldoende water gedronken als de urine doorzichtig is met een klein beetje kleur. Dit is een teken dat het lichaam voldoende vocht toegediend heeft gekregen.

Moet ik sporten bij een dieet?

Diëten die je beloven veel kilo’s kwijt te raken zonder dat je daarbij hoeft te sporten zijn niet betrouwbaar. Afvallen met sporten is nog altijd de beste keuze. Zonder te zweten is snel vet verliezen niet mogelijk. Bij elk gezond dieet waarbij veel vet verlies wordt beloofd hoort sporten erbij. Als dit niet het geval is dat is veel vet verliezen niet mogelijk in een korte tijd. Sporten verbruikt snel veel calorieën die je anders niet kunt verbruiken. Hiernaast heeft het nog meer gezondheidsvoordelen. Het verbetert het goede cholesterol, je stemming en het verlaagt het risico op verschillende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en verschillende soorten kanker.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel