-
25 jan 0
Na het hardlopen is het verbruik van zuurstof nog een tijd na de training verhoogd. De zuurstof wordt voor herstel van het lichaam gebruikt. Dit verbruikt ook energie. De naam van dit proces is ‘afterburn’. Het wordt ook wel ‘naverbranding’ of ‘Excess Pos-Excercise Oxygen’ (EPOC) genoemd. De intensiteit van de training is van invloed op de afterburn. Hoe zwaarder en hoe langer de training is geweest hoe meer de afterburn aanwezig is. Bij hardlopen met een maximale hartslag van 70 tot 80 procent is de afterburn het grootst. Deze hartslag wordt bereikt met interval training of bij een intensieve hardloop sessie.
Interval training
De meeste afterburn wordt veroorzaakt door inspanning waarbij korte periode van hoge intensiteit worden afgewisseld met periodes van rust. Dit is bijvoorbeeld het geval bij intervaltraining en krachttraining met gewichten. Deze zorgen ervoor dat de inspanning voor het lichaam hoog is. Het lichaam heeft opeens veel meer energie nodig na de inspanning om het lichaam te herstellen. Het herstel vindt bijvoorbeeld plaats bij de ademhaling, zuurstofgehalte, hartslag en temperatuur. Inspanning met een hoge intensiteit zorgt voor meer afterburn en ook het verbruik van de inspanning op het moment zelf is groter. De intensiteit moet tussen 70 en 80 procent van de maximale hartslag liggen.
Sportieve tip
Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.
Bekijk de toestellenRecepten nodig?
Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:Bekijk de Afslank Receptenbijbel