6 Tips om je voor te bereiden op je eerste hardloopwedstrijd

6 Tips om je voor te bereiden op je eerste hardloopwedstrijd

  • 10 apr 0

Spannend, de eerste wedstrijd is gepland. De eerste wedstrijd is voor iedereen een uitdaging. Om het een succes te maken is een goede voorbereiding nodig. Hoe pak je de voorbereiding aan? Hier volgen tips om jezelf klaar te stomen voor je eerste hardloopwedstrijd.

Maak een planning

Zet de wedstrijddag in je agenda en bereken hoeveel je weken je hebt voor de voorbereiding. Je kunt de voorbereiding dan wekelijks afstemmen zodat je aan het einde van de voorbereiding klaar bent voor de wedstrijd.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Onderzoek trainingsprogramma’s

Een voorbereiding bestaat voor het grootste deel uit een goed trainingsprogramma. Er zijn op het internet verschillende programma’s te vinden voor bijvoorbeeld een halve marathon en 5 km wedstrijd. Bekijk een aantal van de trainingsprogramma’s zodat je een beeld hebt van hoe een trainingsprogramma eruit ziet. Kies vervolgens een programma dat past bij je doelen, je trainingsdagen en je lichaam.

Draag geschikte kleding en schoenen

Vooral goede schoenen zijn belangrijk als je gaat trainen voor een wedstrijd. Dit is helemaal het geval als je voor een halve marathon gaat. De schoenen moeten iedere stap dragen die je zet en dat zijn heel veel als je meerdere keren per week traint. Naast schoenen zijn de sokken belangrijk maar ook het shirt en de broek.

Pas je voeding aan

Als je veel sport is voeding belangrijk. Tijdens het sporten wordt de voeding gebruikt voor energie. Aangezien er veel gesport wordt heeft het lichaam meer voeding nodig. Als er niet meer gegeten wordt dan is het mogelijk dat er een energietekort is tijdens het sporten. Het is niet alleen nodig om meer te eten maar ook het goede soort voeding. Probeer tijdens de voorbereiding uit te testen welke voeding voor je werkt en welke niet. Je weet op de wedstrijddag dan precies wat je moet eten.

Zorg voor voldoende energie

Als je voor een lange afstand gaat tijdens de eerste wedstrijd dan is het niet alleen belangrijk om goede voeding voor de wedstrijd te eten. Bij een lange afstand kan het nodig zijn om tijdens de wedstrijd wat te eten of te drinken dat energie levert. Als je minder dan een uur erover doet dan is dit normaal gesproken niet nodig. Hiernaast is voldoende water drinken voor de wedstrijd altijd belangrijk.

Vraag om steun

Alles is makkelijker als je gesteund wordt door anderen. Het kan voor meer motivatie zorgen als je anderen vertelt over je wedstrijd. Dit maakt het ook echt aangezien er dan geen weg meer terug is. Iedereen weet dat je meedoet aan de wedstrijd en verwacht ook dat je de eindstreep haalt. Deel je progressie op social media zodat de complimenten binnenstromen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel