5 Fouten die gemaakt worden met squatten

5 Fouten die gemaakt worden met squatten

  • 09 sep 0

Squats worden gezien als de beste oefening voor de benen. Het is ook één van de beste oefeningen voor het totale lichaam. Dit is alleen het geval als de squat goed uitgevoerd wordt. Er zijn veel mensen die de squat verkeerd uitvoeren. Dit is niet alleen slecht voor je houding maar het kan ook voor blessures zorgen.

Niet tot 90 graden gaan

Een squat moet worden uitgevoerd totdat de bovenbenen parallel lopen met de vloer. Als de beweging niet volledig uitgevoerd wordt dan worden de bilspieren en het bovenste deel van de hamstrings niet getraind. Je kunt het oefenen door iets onder je te plaatsen dat de grens aangeeft tot hoever je moet gaan.

Sportieve tip

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Zorg voor een back-up plan. Met een fitnessapparaat hoef je het huis niet uit en kun je sporten met Netflix erop. Een hometrainer, crosstrainer of step; alles is mogelijk zodat jij nog meer calorieën verbrandt.

Bekijk de toestellen

Knieën naar elkaar toe buigen

Een fout die veel gemaakt wordt is het naar binnen buigen van de knieën zodat ze dichter naar elkaar komen. Het wordt vaak gedaan omdat de spieren in de dijen te zwak zijn. Dit wordt dan gecorrigeerd door de knieën naar elkaar te buigen. Dit zet echter veel druk op de kniebanden. Om dit te voorkomen is het trainen en versterken van de spieren aan de binnen- en buitenkant de dijen nodig.

Het gewicht niet verhogen

Steeds hetzelfde gewicht gebruiken is niet goed voor de vooruitgang. Als je niet zwaarder gaat trainen dan schiet je niets op. Voor strakke bilspieren is het ook nodig om de gewichten te verhogen. Dit is beter dan steeds licht te trainen met veel herhalingen. Het is de bedoeling dat je de laatste set met moeite 6 herhalingen kunt doen. Je verbruikt ook meer calorieën als je de gewichten verhoogd.

De rug niet recht houden

Als men niet voldoende kracht heeft in de onderrug dan buigt men vaak de rug nog verder door tijdens het squatten. Het probleem hiervan is dat er juist meer gewicht op de onderrug komt te staan. Dit vergroot de kans op blessures. Men moet men andere oefeningen de onderrug sterker maken.

Steeds dezelfde uitvoering doen

De squat kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Je kunt bijvoorbeeld iedere keer de stand van de voeten veranderen zodat de nadruk op de spieren steeds anders is. Als je met je voeten dichter bij elkaar staat dan de schouders dan is er meer nadruk op de bilspieren. Bij een wijde stand is er meer nadruk op de binnenste dijen.


Recepten nodig?

Afvallen.. Sporten kan je helpen, maar het lukt nooit als je voeding niet in orde is. Lukt het je niet om blijvend gewicht te verliezen? Laat je inspireren door de honderden heerlijke maar vooral gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel. Bekijk de recepten via de onderstaande link:
Bekijk de Afslank Receptenbijbel